Tyskland i fokus under Carl International Film Festival 2019

Tyskland i fokus under Carl International Film Festival 2019

Fatih Akins kontroversiella seriemördarsaga The Golden Glove och långfilmsdebuterande Henrika Kulls romantiska fängelsedrama Jibril är två av de fem filmer som presenteras i festivalens tyska fokus.

2019 riktar Carl International Film Festival blickarna söderut och presenterar ett program med fokus på tysk film som kommer att glädja såväl True Crime-fans som romantiker och historiefantaster.

Fokus Tyskland bjuder på internationella gäster, seminarium samt ett urval av det bästa och mest intressanta inom tysk film idag. Bland filmerna presenteras aktuella berättelser och utmanande perspektiv från både mästare och nya röster.

Fem tyska långfilmer blir de första titlarna att tillkännages inför den kommande tredje festivalupplagan 23–28 augusti, 2019 i Karlskrona.

Fokus Tyskland presenteras med stöd av Goethe-Institutet och Tyska Ambassaden i Sverige.

THE GOLDEN GLOVE

Fatih Akin, Tyskland/Frankrike, 2019
Svensk premiär

Tyske stjärnregissören Fatih Akin är tillbaka med sin mest kontroversiella film någonsin. I 70-talets Hamburg möter vi den vanställde suputen Fritz Honka, som jagar ensamma kvinnor på den sjaskiga baren ’The Golden Glove’. Vad ingen av stamgästerna inser är att den ynklige Honka egentligen är ett hänsynslöst monster som brutalt mördar alla de kvinnor han lyckas locka med sig hem. The Golden Glove är baserad på den verkliga historien om Fritz Honka och blev ett av årets mest omtalade (och kritiserade) bidrag på filmfestivalen i Berlin. Akin (Utan NådMot väggen) har skapat ett kompromisslöst skräckporträtt av en socialt utslagen, vidrigt misogyn och sentimental seriemördare i efterkrigstidens Tyskland, som garanterat inte lämnar någon oberörd. (JK)

The Golden Glove trailer

JIBRIL

Henrika Kull, Tyskland, 2019
Svensk premiär

Fängslande skådespel och bitterljuv realism i en lika omöjlig som oemotståndlig kärlekshistoria av långfilmsdebuterande Henrika Kull.Maryam lever ett självständigt liv som frånskild trebarnsmor. Under en bröllopsfest utbyter hon blickar med Jibril som är på permission från fängelset. Våren därefter återser de varandra när Maryam av en slump besöker fängelset och en häftig förälskelse tar sin början. Båda är passionerat uppfyllda av varandra och kastar sig handlöst in i en till synes omöjlig relation. Med stor ömhet och stringens skildrar Henrika Kull kärlekens svekfullhet genom två ensamma personers törst efter samhörighet. (JK)

AREN'T YOU HAPPY?

Susanne Heinrich, Tyskland, 2019

I pastelltoner med kitschig scenografi och ett gäckande jazzband-score bjuder långfilmsdebuterande Susanne Heinrich in till en feministisk sammandrabbning med kapitalismen, mödrarskapet, konsten, och samtiden i största allmänhet. Vi möter en namnlös kvinna som rusar genom staden och letar efter en plats att sova på. Hon är en författare med skrivkramp som i sitt sökande efter inspiration och mening planlöst möter olika män, hamnar på ett aerobics med spädbarn, tar en åktur på en enhörning genom ett industriområde och blir uppmanad att skaffa barn för att bota sin narcissism. Absurt, lekfullt och med en stor portion självironi – en postmodern komisk saga där ingenting är för galet. (JK)

SEALED LIPS

Bernd Bölich, Tyskland, 2018
Svensk premiär

Antonia, en ung entusiastisk kommunist från Tyskland, blir under ett besök i Sovjetunionen på 30-talet anklagad för spionage och skickas till gulag. Två decennier senare lyckas hon återvända till den nya socialistiska östtyska staten där hon tvingas till tystnad av regimen. När Stalin några år senare dör förändras samhällsklimatet och Antonia slits mellan sina trauman från arbetslägret och anpassningen till sin nya verklighet. Fasaden börjar allt mer krackelera och snart riskerar hennes nyvunna frihet tas ifrån henne. Sealed Lips är ett gripande historiskt porträtt om krigs komplexitet och förtryck av individen satt i relation till ”det allmänna bästa”. (JK)

THE BRA

Veit Helmer
Tyskland/Azerbajdzjan, 2018
Svensk premiär

Färgsprakande poetisk komedi om lokföraren Nurlan som befinner sig på sin sista resa innan pensionen. När tåget tränger in i Bakus trånga bebyggelse brister en tvättlina och en bh faller ner på spåret. Fast besluten att återlämna fyndet till sin ägare och att undfly sin egen stundande ensamhet, ger sig Nurlan ut på ett omtumlande äventyr i stadens brokiga utkanter. Prisbelönte regissören Veit Helmer bjuder på en charmig och visuellt fängslande sagoberättelse från Azerbajdzjan, lika absurd som nostalgisk. (JK)

Programsläpp 25 juni

Carl International Film Festival är en av de första festivalerna med ambitionen att sammanföra film från länderna runt Östersjön. Festivalen presenterar ett unikt program med fokus på att lyfta fram mångfalden av berättelser och nya talanger från regionen. 

Under festivaldagarna visas ny film från Östersjöländerna och fem långfilmer tävlar i festivalens Baltic Sea Competition. Utöver detta presenteras även event, regissörssamtal, utomhusvisningar, festligheter och filmbranscheventen Carl Film Forum och Carl Filmpolitik.

Den tredje upplagan av Carl International Film Festival hålls 23 – 28 augusti 2019.

Hela festivalprogrammet tillkännages 25 juli.

Läs mer om Carl International Film Festival på www.ciff.se