Fokus Tyskland

Tyskland i fokus under Carl International Film Festival 2019.

2019 riktar Carl International Film Festival blickarna söderut och presenterar ett fokusprogram på tysk film. Programmet bjuder på internationella gäster, seminarium samt ett urval av det bästa och mest intressanta inom tysk film idag. Fem tyska långfilmer, varav fyra svenska premiärer, blir de första titlarna att tillkännages inför den kommande tredje festivalupplagan 23–28 augusti, 2019 i Karlskrona.

The Golden Glove

Svensk premiär
Originaltitel: Der Goldene Handschuch
Tyskland, Frankrike / 2019
Regi: Fatih Akin

Tyske stjärnregissören Fatih Akin är tillbaka med sin mest kontroversiella film någonsin. I 70-talets Hamburg möter vi den vanställde suputen Fritz Honka, som jagar ensamma kvinnor på den sjaskiga baren ’The Golden Glove’. Vad ingen av stamgästerna inser är att den ynklige Honka egentligen är ett hänsynslöst monster som brutalt mördar alla de kvinnor han lyckas locka med sig hem. THE GOLDEN GLOVE är baserad på den verkliga historien om Fritz Honka och blev ett av årets mest omtalade (och kritiserade) bidrag på filmfestivalen i Berlin. Akin (UTAN NÅD, MOT VÄGGEN) har skapat ett kompromisslöst skräckporträtt av en socialt utslagen, vidrigt misogyn och sentimental seriemördare i efterkrigstidens Tyskland, som garanterat inte lämnar någon oberörd. (Josef Kullengård)


Genre: Krim, Drama, Skräck
Regi: Fatih Akin
Manus: Fatih Akin, baserad på en roman av Heinz Strunk
Producent: Nurhan Sekerci-Porst, Fatih Akin, Herman Weigel
Cast: Jonas Dassler, Margarethe Tiesel, Katja Studt, Hark Bohm
Språk: tyska, grekiska
Text: engelska
Festivaler: Berlinale

Aren't you happy?

Originaltitel: Das melancholische Mädchen
Tyskland, Frankrike, Danmark / 2019
Regi: Susanne Heinrich

I pastelltoner med kitschig scenografi och ett gäckande jazzband-score bjuder långfilmsdebuterande Susanne Heinrich in till en feministisk sammandrabbning med kapitalismen, mödrarskapet, konsten, och samtiden i största allmänhet. Vi möter en namnlös kvinna som rusar genom staden och letar efter en plats att sova på. Hon är en författare med skrivkramp som i sitt sökande efter inspiration och mening planlöst möter olika män, hamnar på ett aerobics med spädbarn, tar en åktur på en enhörning genom ett industriområde och blir uppmanad att skaffa barn för att bota sin narcissism. Absurt, lekfullt och med en stor portion självironi – en postmodern komisk saga där ingenting är för galet.  (Josef Kullengård)


Genre: Drama, Komedi
Regi: Susanne Heinrich
Manus: Susanne Heinrich
Producent: Jana Kreissl, Philippe Bober
Cast: Marie Rathscheck, Nicolo Pasetti, Monika Wiedemer, Yann Grouhel, Nicolai Borger, Pero Radicic
Festivaler: IFF Rotterdam, Göteborg Film Festival, Edinburgh IFF

Språk: tyska
Text: engelska

Sealed Lips

Svensk premiär
Originaltitel: Und der Zukunft zugewandt
Tyskland  / 2018
Regi: Bernd Bölich

Antonia, en ung entusiastisk kommunist från Tyskland, blir under ett besök i Sovjetunionen på 30-talet anklagad för spionage och skickas till gulag. Två decennier senare lyckas hon återvända till den nya socialistiska östtyska staten där hon tvingas till tystnad av regimen. När Stalin några år senare dör förändras samhällsklimatet och Antonia slits mellan sina trauman från arbetslägret och anpassningen till sin nya verklighet. Fasaden börjar allt mer krackelera och snart riskerar hennes nyvunna frihet tas ifrån henne. SEALED LIPS är ett gripande historiskt porträtt om krigs komplexitet och förtryck av individen satt i relation till ”det allmänna bästa”. (Josef Kullengård)

Genre: Historiskt drama
Regi: Bernd Bölich
Manus: Bernd Bölich
Producent: Eva-Marie Martens, Alexander Martens
Cast: Alexandra Maria Lara, Carlota von Falkenhayn, Robert Stadlober, Karoline Eichhorn, Barbara Schnitzle

Språk: tyska
Text: engelska
Festivaler: Goa IFF, India, Cleveland IFF, Bari IFF, German FF

The Bra

Svensk premiär
Originaltitel: The Bra
Tyskland, Azerbajdzjan / 2018
Regi: Vet Helmer

Färgsprakande poetisk komedi om lokföraren Nurlan som befinner sig på sin sista resa innan pensionen. När tåget tränger in i Bakus trånga bebyggelse brister en tvättlina och en bh faller ner på spåret. Fast besluten att återlämna fyndet till sin ägare och att undfly sin egen stundande ensamhet, ger sig Nurlan ut på ett omtumlande äventyr i stadens brokiga utkanter. Prisbelönte regissören Veit Helmer bjuder på en charmig och visuellt fängslande sagoberättelse, lika absurd som nostalgisk. (Josef Kullengård)

Genre: Drama, Poetisk komedi
Regi: Vet Helmer
Manus: Vet Helmer, Leonie Geisinger
Producent: Veit Helmer, Shirin Hartmann, Tsiako Abesadze
Cast: Miki Manojlović, Paz Vega, Chulpan Khamatova, Denis Lavant, Maia Morgenstern
Festivaler: Tokyo International Film Festival, Japan, Hof IFF, Tallinn Black Nights FF

Språk/textning: Ingen dialog

Jibril

Svensk premiär
Originaltitel: Jibril
Tyskland / 2019
Regi: Henrika Kull

Fängslande skådespel och bitterljuv realism i en lika omöjlig som oemotståndlig kärlekshistoria av långfilmsdebuterande Henrika Kull. Maryam lever ett självständigt liv som frånskild trebarnsmor. Under en bröllopsfest utbyter hon blickar med Jibril som är på permission från fängelset. Våren därefter återser de varandra när Maryam av en slump besöker fängelset och en häftig förälskelse tar sin början. Båda är passionerat uppfyllda av varandra och kastar sig handlöst in i en till synes omöjlig relation. Med stor ömhet och stringens skildrar Henrika Kull kärlekens svekfullhet genom två ensamma personers törst efter samhörighet. (Josef Kullengård)

Genre: Romantik, Drama
Regi: Henrika Kull
Manus: Henrika Kull
Producent: Henrika Kull, Sophie Lakow, Carolina Steinbrecher
Cast: Susana Abdulmajid, Malik Adan, Doua Rahal, Emna El-Aouni
Språk: tyska, arabiska
Text: engelska