Tack!

Den tredje festivalupplagan av Carl International Film Festival kommer hållas 23 – 28 augusti, 2019.

Carl International Film Festival 2018 är avslutad

Efter en fantastisk festivalvecka med regissörssamtal, starka publikmöten, demokratifokus, premiärfilmer, unga talanger och mycket mycket mer sätter vi nu punkt för den andra upplagan av Carl International Film Festival 2018. Mellan den 24–29 augusti har festivalens publika programpunkter lockat inte mindre än 2800 besök, en ökning med över 20 procent från förra året. Festivalen har även välkomnat filmgäster från sammanlagt 16 länder under dagarna.

Carl International Film Festival invigdes fredag 24 augusti på Karlskrona Konserthusteater med invigningssceremoni och Ali Abbasis Cannesprisade långfilm Gräns med filmens manusförfattare Isabella Eklöf på plats. 350 förväntansfulla gäster befann sig i publiken för att ta del av filmens smygpremiär. Gränsgick veckan därefter upp på svenska biografen är nu utnämnd till Sveriges Oscarsbidrag. Filmen var den första att presenteras i festivalens nya tävling för långfilm från Östersjön, Baltic Sea Competition, där bland annat internationella festivalfavoriter som Christian Petzolds Transit (Tyskland), Elizaveta Stishovas Suleiman Mountain (Ryssland) och Sulev Keedus The Manslayer/The Virgin/The Shadow (Estland) fick sina svenska premiärvisningar.

Med anledning av det svenska valåret stod demokrati i fokus under festivalen. Demokratibrunch med fokus på ”fake news” och desinformation i bildform och Svenska Filminstitutets Filmrummet med rubrik ”RÖST – film som demokratiskt verktyg” var bara några av de seminarier och event som presenterades under detta flagg. I samband med festivalens demokratifokus kom festivalen även rikta blickarna mot Polen, ett land där filmkonsten blomstrar som aldrig förr, samtidigt som sociala och politiska förändringar har försvagat demokratin.

Ta del av hela festivalprogrammet här

’Nina’ och ’Gräns’ prisade i festivalens nya tävling

Kvällen 28 augusti presenterades vinnarna i festivalens nya tävling för långfilm från Östersjöländerna. Olga Chajdas mottog pris för Bästa regi för sin film Nina (Polen) som fick nordisk premiär under Carl International Film Festival. Pris för Bästa manus gick till Isabella Eklöf, Ali Abbasi och John Ajvide Lindqvist för Gräns (Sverige). Båda filmerna belönas med en prissumma på 25 000 kr vardera. 

Olga Chajdas var på plats i Karlskrona för att ta emot priset för Bästa regi för sin långfilmsdebut Nina. I filmen möter vi Nina och Wojtek som i sin kamp för att rädda relationen desperat försöker att bli gravida. De erbjuder den unga Magda att bli surrogatmamma för deras barn men det dröjer inte länge innan Nina och Magda blivit djupt förälskade i varann. Chajdas har sagt följande om filmen och sin medverkan i Baltic Sea Competition;

– Trots det faktum att vi återigen måste kämpa för frihet i Polen – i en bredare bemärkelse, och på grund av detta, kan vår film uppfattas som ett politisk, medan den snarare alltid var menad att handla om den personliga friheten och att vara trogen mot dig själv. Jag är glad att min debutfilm Nina kommer att ha sin nordiska premiär på Carl International Film Festival och är stolt över att presentera filmen personligen.

Gräns, som invigde filmfestivalen 24 augusti, belönades med Bästa manus. Priset delas mellan filmens tre manusförfattare; Isabella Eklöf, Ali Abbasi (även regissör) samt John Ajvide Lindqvist, som även skrivit novellen vilken filmen är baserad på. Det står nu klart att filmen blir Sveriges Oscarsbidrag och om någon vecka visas filmen på Toronto International Film Festival.

Sammanlagt har tio långfilmer med fokus på starkt berättande och filmiskt språk som går hand i hand med festivalens värderingar om öppenhet och frihet tävlat om pris för Bästa regi och Bästa manus, det senare presenterat i samverkan med Litorina Folkhögskola.

Läs mer här

Nya vägar till samproduktion och finansiering under Carl Film Forum

Den andra upplagan av festivalens forum och mötesplats för filmbransch Carl Film Forum hölls 28 augusti på Dockside i Karlskrona. 90 branschdeltagare fanns på plats i Karlskrona för att lyssna och delta i samtal om samproduktion i Östersjöregionen, finansiering genom riskkapital, utveckling av en ny filmregion i sydöstra Sverige, och mycket mer. 

Sammanlagt fanns 24 talare från åtta länder i forumets program. Organisationer som Film i Väst, Svenska Filminstitutet, Nyland Film Fund, Film i Skåne, WIFT International, Nouvago Capital och Universal Production Music med flera deltog i forumet.

Läs mer om Carl Film Forum och branschprogrammet här

Seminarium och event

Under festivalen presenterades inte mindre än 14 seminarier och events med över 900 besökare. Programmet innehöll bland annat ett djupgående samtal med Kjell Bergqvist i underbara Grevagården, festivalens dag för unga regionala filmtalanger CIFF Talent, Biobaren Talks med bland andra Gudrun Schyman och Svenska Filminstitutets VD Anna Serner som gäster, och mycket mer!

Storslagen avslutning under bar himmel

Stortorgets spanska trappa blev en förlängd kuliss i festivalens färgsprakande avslutningsfilm Loving Vincent av polska Dorota Kobiela och Hugh Welchmann den 29 augusti. 250 festivalbesökare hade tagit sig ut för ta farväl av såväl Carl International Film Festival 2018 som årets sista sommardag.

Slutligen ett varmt tack!

Vi vill rikta ett stort tack till publik, sponsorer, stödgivare, partners, volontärer och alla andra som givit festivalen sitt stöd. Utan er hade det inte varit möjligt att genomföra denna andra festivalupplaga. På återseende!