Baltic Sea Competition

Carl International Film Festival 2018 presenterar ett tävlingsprogram för långfilm från Östersjöregionen – Baltic Sea Competition. Under kvällen 28 augusti presenterades vinnarna. Olga Chajdas mottog pris för Bästa regi för sin film Nina (Polen) som fick nordisk premiär under Carl International Film Festival. Pris för Bästa manus gick till Isabella Eklöf, Ali Abbasi och John Ajvide Lindqvist för Gräns (Sverige).

För den andra upplagan av Carl International Film Festival lanserar festivalen sitt första tävlingsprogram för ny film från Östersjön, Baltic Sea Competition. Tio filmer från länderna kring Östersjön kommer att tävla om pris för Bästa regi och Bästa manus, det senare presenterad i samarbete med Litorina Folkhögskola. Priserna består av 25 000 kronor vardera tillsammans med en exklusiv statyett.

Med syfte att presentera de bästa filmerna och nya talanger från Östersjöregionen, kommer Baltic Sea Competition att fokusera på regi och manus-prestationer bland de tävlande filmerna. Programmet inkluderar fiktions- och dokumentärfilm med fokus på starkt berättande och filmiskt språk som går hand i hand med festivalens värderingar om öppenhet och frihet.

Baltic Sea Competition 2018
A Moment in the Reeds 
(Finland, Mikko Makela)
Border (Sverige, Ali Abbasi)
Breathing into Marble (Litauen, Giedrė Beinoriūtė)
Denmark (Danmark, Kasper Rune Larsen)
Foam at the Mouth (Lettland, Jänis Nords)
Going West (Norge, Henrik Martin Dahlsbakken)
Nina (Polen, Olga Chajdas)
Suleiman Mountain (Ryssland, Elizaveta Stishova)
The Manslayer / The Virgin / The Shadow (Estland, Sulev Keedus)
Transit (Tyskland, Christian Petzold)

Baltic Sea Competition Jury 2018

Juryn, bestående av Miira Paasilinna (producent/sales), Sanjin Pejković (filmkritiker) och Helene Granqvist (producent), kommer enas om vilka filmer som mottar priserna. Med i omdömet för Bästa manus finns även Marjo Portin från Litorina Folkhögskola.


Helene Granqvist, Miira Paasilinna, Sanjin Pejković

Miira Paasilinna, VD Anagram Sweden / ordförande The Yellow Affair

Att stärka nordiskt film och tv internationellt har under Miira Paasilinnas karriär varit ett tongivande inslag. Efter att under flera år arbetat med det Finlandsbaserade salesbolaget The Yellow Affair blev hon nyligen VD för produktionsbolaget Anagram i Sverige som står bakom allt mellan Gabriela Pichlers Äta Sova Dö till humorgruppen Hipp Hipp.

Helene Granqvist, producent Nordic Factory / ordförande WIFT International

Med ett orubbligt engagemang i samhällsfrågor kring social utveckling, jämställdhet och makt är Helene Granqvist en svensk films mest uppmärksammade producenter. Nyligen utsedd till ordförande för Women In Film and Tv International som synliggör och stärker yrkesverksamma kvinnor inom film och tv. Bioaktuell med Gudrun – Konsten att vara människa.

Sanjin Pejković, filmforskare och skribent

Sanjin Pejković har under sin karriär kommit fokusera på frågor om nationalism, europeisk filmhistoria och minoritetsfilm. Som skribent har han flitigt skrivit för filmmagasin som FLM och Filmrutan såväl som flera internationella filmtidningar och filmvetenskapliga tidskrifter. Vid ett flertal tillfällen deltagit som jury vid filmfestivaler över hela världen, som medlem i den internationella filmkritikerförbundet FIPRESCI.