Festival

Ali Abbasis Gräns inviger den andra upplagan av Carl International Film Festival 24 augusti och kommer ingå i festivalens nya tävlingsprogram Baltic Sea Competition. Filmen hade sin världspremiär under filmfestivalen i Cannes tidigare i år där den mottog pris för bästa film i den prestigefyllda sektionen Un Certain Regard. Festivalprogrammet presenteras i sin helhet 7 augusti.

Köp din biljett till invigningsfilmen här

Ali Abbasis andra långfilm är en kärlekshistoria som rör sig i gränslandet mellan verkligheten och det övernaturliga. Gräns handlar om tullpolisen Tina som med ett nästintill sjätte sinne kan lukta sig till smugglare. När hon möter den mystiske Tore vänds hennes tillvaro fullkomligt upp och ner och sakta börjar hon inse vem hon är och var hon kommer ifrån. Filmen, som är baserad på en novell av John Ajvide Lindqvist, väver på ett egensinnigt vis samman nordisk folklore, frågor om utanförskap och majoritetssamhällets maktutövande i ett romantiskt drama, vars like aldrig tidigare skådats. I huvudrollerna ses Eva Melander (Flocken, Sebbe) och Eero Milonoff (Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv).

Gräns är den första filmen som presenteras i Carl International Film Festivals tävling för ny långfilm från Östersjöregionen – Baltic Sea Competition. Tio filmer med fokus på starkt berättande och filmiskt språk som går hand i hand med festivalens värderingar om öppenhet och frihet kommer att tävla om pris för Bästa regi och Bästa manus. Priserna består av 25 000 kronor vardera samt en exklusiv statyett. Vinnarna utses av en jury och tillkännages vid en ceremoni 28 augusti.

Gräns (2018)
Regi: Ali Abbasi
Manus: John Ajvide Lindqvist, Ali Abbasi, Isabella Eklöf
I rollerna: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Sten Ljunggren
Svensk distribution: TriArt Film

Inviger Carl International Film Festival 24 augusti

Svensk biopremiär 31 augusti