Fem nordiska filmfestivaler undertecknar ”5050 by 2020 Gender Parity Pledge” under Carl International Film Festival

Foto: Helena Pataki

Fem nordiska filmfestivaler undertecknar ”5050 by 2020 Gender Parity Pledge” under Carl International Film Festival

Under Carl International Film Festival i Karlskrona har idag 26 augusti fem nordiska filmfestivaler, CPH:DOX – Copenhagen International Documentary Film Festival (Danmark), Oslo Pix (Norge), Tampere Film Festival (Finland) and Northern Wave Film Festival (Island), inklusive Carl International Film Festival, samlats för att underteckna jämställdhetsdokumentet ”5050 by 2020 Gender Parity Pledge”

På initiativ av WIFT Nordic (Women in Film and Television) undertecknades idag måndag 26 augusti löftet om att arbeta med jämställdhet och inkludering av festivalchefer och festivalrepresentanter från samtliga fem festivaler. Genom att underteckna ”5050 by 2020 Gender Parity Pledge” förbinder sig festivalerna att öka jämställdheten i programsättningen och inom organisationerna senast år 2020. Sedan initativets lanseringen i Cannes förra året har flera internationella filmfestivaler undertecknat löftet bland annat Venedig, Toronto, Locarno och Berlin.

Underteckningen genomfördes som vid invigning av Östersjöfilmfestivalen Carl International Film Festivals filmbranschplattform Carl Film Forum, som äger rum 26-27 augusti i Karlskrona

Foto: Helena Pataki

Tine Fischer, Festivalchef, CPH:DOX:
– När det kommer till strukturell och politisk förändring tror jag på fakta och öppenhet och jag tror på engagemang och kollektiv medvetenhet MEN framför allt tror jag på handling! Så mycket kan förändras och det behöver inte ta evigt. För ett år sedan beslutade CPH: DOX att gå med i Collectif 50/50 år 2020 och stärka arbetet för jämställdhet. På bara ett år, bara genom att tänka om hur vi definierar kvalitet i urval och kurering – har massiva förändringar hänt. År 2019 var 45% av filmerna i våra officiella tävlingsprogram av en eller flera kvinnliga regissörer och 52% av de projekt som valts ut för vårt finansieringsforum var av kvinnor (35%) eller blandade team (17%). Vår styrelse har en 60% kvinnlig representation och organisationen 57% kvinnor. Min poäng är att vänta inte på att filmskolor, finansieringsinstitut, produktionsföretag och publik ska förändras. Till följd av festivalernas dynamiska struktur så har vi en möjlighet skapa strukturell förändring med snabbt resultat. Vi bör definitivt ta det ansvaret.

Henrik JP Åkesson, Festivalchef, Carl International Film Festival: 
– Vi är mycket hedrade över att vara värd för detta viktiga initiativ och att samla ett så stort urval nordiska festivaler för att underteckna Collectif 5050X2020. I Norden anser vi oss vara bra på jämställdhet, men vi har fortfarande mycket att göra, särskilt inom film- och filmfestivaler. Detta initiativ är viktigt för denna strävan.

Följande representanter var närvarande för undertecknandet:
Henrik JP Åkesson, Festivalchef, Carl International Film Festival 
Tine Fischer, Festivalchef, CPH:DOX
Ingebjørg Torgersen, President WIFT Norway, representerar Oslo Pix
Jenni Koski, Vice president WIFT Finland, representerar Tampere Film Festival
Dögg Mósesdóttir, Festivalchef, Northern Wave Film Festival
Helene Granqvist, President WIFT Sweden & WIFT International

Ta del av programmet för filmbransch på Carl International Film Festival här