Lilla Jönssonligan på styva linan

Christjan Wegner
|
103 minuter
|
Sverige
År:
1997
Språk:
Svenska

Lilla Jönssonligan på styva linan

Det är mitten av 1950-talet och sommarlov. Sickan, Ragnar och Harry har de första tre veckorna (”34361 minuter”) tillbringat ledigheten i deras trädkoja och har inget att göra, och sommarlovstiden är på väg att rinna ut i sanden – fram tills de står på öppen gata och ser ett tivoli rulla in genom staden, där tivolit kommit för att stanna i staden under flera dagar.

De barn som hjälper till med att sätta upp tivolit belönas med några fribiljetter, men när Ragnar och Harry kommer dit för att hjälpa till är arbetsstyrkan redan överbemannad och de avvärjs av clownen. Under tiden har Sickan återvänt till kojan och hunnit tänka ut en plan över hur ligan ska kunna komma över en lyxigt stor bunt biljetter till tivolit, vilket de genomför samma kväll, men dagen efter stjäls biljetterna av deras ärkefiende Junior Wall-Enberg.

Vid ligans hämndaktion mot Junior i hans hem följande kväll, under tiden som familjen Wall-Enberg håller en invigning av stadens nya konstmuseum för stadsinvånarna en bit därifrån, är de inte ensamma; Tre av tivoliartisterna dyker också upp (kanonkulan, clownen och svärdslukerskan), som snabbt visar sig vara konsttjuvar och roffar åt sig hela Wall-Enbergs stora värdefulla tavelsamling.

Dessvärre misstänks endast Jönssonligan för stölden, genom ett handskrivet brev av Harry avsett till Doris som trillat ur hans ficka under kvällens kupp i Wall-Enbergs hus plus en ”fantombild” efter ett ansiktsavtryck av Sickan som ramlat med huvudet ner i Juniors födelsedagstårta, vilket ligan måste komma på hur klara sig ur.

Under dessa intensiva dagar har Harry utöver allt annat lite privat trubbel med sin kära Doris, eftersom han lovat bjuda henne på tivolit. Utan biljetter blir ju det svårt – särskilt när man dessutom är jagad och efterlyst av stadens alla medborgare, plus tre klumpiga banditer.

Som avslutning på veckan håller tivolit en talangjakt för stadens invånare och samtliga befinner sig där som antingen deltagare eller publik, och under tiden har Jönssonligan en kupp i konstmuseet där tjuvarna är på ingång som just roffat åt sig tavlor i stadens alla hushåll – som leder till en biljakt och avslutas med ett i tivolidirektörens ögon fantastiskt nummer på talangjakten.

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn