Den enfaldige mördaren

Hans Alfredson
|
105 minuter
|
Sverige
År:
1982
Språk:
Svenska

Den enfaldige mördaren

Det är 1930-tal i Skåne. Sven (Stellan Skarsgård) är en ung man som misstas för att vara lätt utvecklingsstörd på grund av att han har ett talfel orsakat av gomspalt, vilket gör att han talar otydligt och är svår att förstå. Han kallas ”Idioten” och behandlas mycket illa av sin husbonde, den ondsinte och sadistiske fabrikören och godsägaren John Höglund (Hans Alfredson).

Läget blir som värst när godsägaren håller bjudning för svenska nazistpartiets lokalavdelning, som gärna plågar Sven i enlighet med sin ideologi. Som tröst läser Sven mycket i Bibeln och blir vän med den rullstolsburna flickan Anna (Maria Johansson) och hennes familj. När Sven rymmer från fabrikör Höglund får han anställning med lön hos Annas far, herr Andersson. I sitt arbete tjänar han ihop till sin högsta önskan, en Indian Big Chief-motorcykel med sidovagn.

Han målar och reparerar motorcykeln som imponerar på, och respekteras av, byns invånare. Men fabrikör Höglund gillar inte att bli av med gratis arbetskraft och hämnas på Sven och hans vänner, men går en gång för långt.

Dela på facebook
Facebook
Dela på google
Google+
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn