Carl International Film Festival presenterar årets program

Programmet för den tredje upplagan av Carl International Film Festival i Karlskrona är här! Årets huvudtema är Hållbarhet och fem långfilmer från Östersjön tävlar i festivalens Baltic Sea Competition. Över 40 programpunkter och 13 långfilmspremiärer presenteras mellan 23–28 augusti. 

Kolla in årets program och köp biljetter här!

Med ett kreativt, kulturellt och unikt filmkonstnärligt fokus på Östersjöregionens tio länder visas flera premiärfilmer och internationella filmgäster besöker Karlskrona för att möta både publik och bransch. Utöver filmvisningar presenteras även ett brett program med event, seminarier, utomhusvisningar, festligheter och festivalens filmbranschevent Carl Film Forum och Carl Filmpolitik.

Baltic Sea Competition – de nominerade filmerna i festivalens tävling presenteras

Fem rykande färska långfilmer, alla med fokus på starkt berättande och filmiskt språk, tävlar om pris för Bästa film i festivalens unika Baltic Sea Competition. 

Bland de nominerade filmerna finner vi bland annat årets enda svenska bidrag i Cannes, Levan Akins intensiva kärleksdrama And then we danced. I filmen möter vi den unge georgiske dansaren Merab som ställs inför sitt livs utmaning när han förälskar sig i sin största rival på danskompaniet.Tävlar gör också den danske regissören Samanou Acheche Sahlstrøm med kritkerrosade Until We Fall som får svensk premiär i Karlskrona. I huvudrollerna finner vi svenska Lisa Carlehed och hyllade stjärnskottet Dar Salim som belönades med utmärkelse för Bästa skådespelare på filmfestivalen i Tallinn för sin roll i filmen. Filmerna tävlar om utmärkelsen för Bästa film och priset består av 25 000 kronor samt en exklusiv statyett. Vinnaren utses av en jury och tillkännages vid en ceremoni den 27 augusti. 

Nominerade filmer 2019
And then we danced (Sverige/Georgien, Levan Akin)
Jibril (Tyskland, Henrika Kull)
Oleg (Lettland/Belgien, Juris Kursietis)
Thirty (Tyskland, Simona Kostova)
Until We Fall (Danmark, Samanou Acheche Sahlstrøm)
Läs mer om filmerna i tävlan här

Tema: Hållbarhet

I en tid av alarmerande klimatrapporter och enorma sociala utmaningar väljer Carl International Film Festival att lyfta Hållbarhet som huvudtema. Hållbarhet löper som en röd tråd genom programmet och kommer att fångas upp på olika sätt och från olika vinklar i filmer, samtal och event. 

Henrik JP Åkesson, festivalchef:
 – Vi inviger festivalen 23 augusti med Juris Kursietis Cannestävlare Oleg om en östeuropeisk migrantarbetares liv i Belgien, och avslutar med Benedikt Erlingssons mångfaldigt prisade klimatkomedi Woman at War under bar himmel vid Stortorgets Spanska trappa 28 augusti. Två filmer som på sitt egna unika vis framhåller årets fokus.

”Fake news” står på tapeten i festivalens avslutande seminarium 28 augusti! I ett samarbete med den tyska internationella public service-organisationen Deustche Welle och Publicistklubben, avslutar vi festivalen med ett internationellt samtal om populism och ”fake news” – och hur de påverkar tryggheten och hållbarheten i vårt samhälle. 

Läs mer om seminariet här

Polsk skräck, finsk humor och global feminism i festivalens nya filmsektion

 år introducerar vi filmsektionen Baltic Sea Open, där vi djupdyker i Östersjöregionens rika filmflora. Genom ett urval bestående av sju filmer presenteras nya spännande röster, olika genrer och format, hela tiden med innovativa och intressanta berättelser i fokus.
Läs mer om filmerna i Baltic Sea Open

Tyskland är årets land i fokus

Fatih Akins kontroversiella seriemördarsaga The Golden Glove och långfilmsdebuterande Susanne Heinrichs absurda och lekfulla feministiska komedi Aren’t You Happy? är två av filmerna i årets tyska fokusprogram. Onsdagen 28 augusti besöker Susanne Heinrich festivalen och gör en masterclass efter filmvisningen. 

Läs mer om filmerna i Fokus Tyskland

Ebba Witt Brattström och Maj Wechselmann rör om i den svenska litteraturhistorien

Med sin film Moa Martinson – Landsmodern skriver professorn Ebba Witt Brattström och filmaren Maj Wechselmann delvis om den svenska litteraturhistorien. Vi möter dem i ett samtal 27 augusti om Moa, hennes man – den blekingebördige författaren Harry Martinson – och Svenska Akademin.

Läs mer här

Svenska Filminstitutet lanserar ny stödsatsning under festivalen

Under Carl International Film Festival lanserar filminstitutet det nya stödet ”GLÖD”.Målet är att inspirera unga och nya röster att plocka upp kamerorna och berätta sina historier. Klara Grunning och Malin Nygren från Svenska Filminstitutet besöker Karlskrona för att presentera satsningen.

Läs mer här

I år väljer publiken – Publikens pris

Carl International Film Festival ger festivalpubliken möjlighet att vara med och rösta på sina favoriter ur årets program och utse Publikens pris. Röstningen sker med fysiska röstkort efter visningarna och vinnaren tillkännages vid avslutningsfilmen 28 augusti. I samarbete med Blekinge Läns Tidning.

Läs mer här

’Werewolf’ (Adrian Panek, Polen)

Genrefilm med Moviezine

Vi tar tempen på den nya svenska genrefilmen, dess framtid, utmaningar och möjligheter. Ett samtal med Alexander Dunefors, chefredaktör Moviezine, regissör Antonio Tublén (LFOZoo) och Maritte Sørensen, festivalchef på Lund Fantastic Film Festival.

Läs mer här

Prisad Cannesfilm får nordisk premiär vid festivalinvigningen

Juris Kursietis hyllade dramathriller Oleg inviger den tredje upplagan av Carl International Film Festival 23 augusti. 

Oleg hade världspremiär under filmfestivalen i Cannes och får sin nordiska premiär i festivalens Baltic Sea Competition. Filmen är ett nervkittlande drama med humoristiska undertoner om modernt slavarbete inom Europas gränser. 

Köp biljetter här!

Fredag 23 augusti 18.30
Karlskrona Konserthus (Stortorget 16)